De Toekomstwerking in Ten Dries

 

De Toekomstwerking in Ten Dries ontstond in 2013 als speciaal aanbod voor adolescenten ouder dan 20, die plots tot hun 25ste in de voorziening kunnen blijven. Op dat moment zitten ze al heel lang op de schoolbanken en hebben de meeste leerlingen minder interesse in een gewone klaswerking. In de toekomstwerking stellen we samen met hen een programma op maat op. Stage of opleiding, therapie, zelfstandigheidstraining, … Je staat ervan versteld wat er allemaal mogelijk is. 

 

We merken dat het gevolgde traject de jongvolwassene goed voorbereidt op de grote stap om Ten Dries te verlaten. De toekomstwerking helpt ook om ouders en jongvolwassenen met elkaar in dialoog te brengen over de toekomst. Wanneer de leerlingen na het verlaten van Ten Dries starten in een volwassenvoorziening, zijn ze voorbereid om eigen meningen, ideeën en hulpvragen te formuleren en op te komen voor zichzelf. 

Een erg concreet resultaat is dat de meerderheid van de leerlingen vanuit hun stage meteen kan doorstromen naar begeleid werk. De jobcoach, die hen na het verlaten van de school moet helpen een werkplek te vinden, heeft met deze jongvolwassenen dus niet veel werk!

 

Er gebeurde in 2015 een onderzoek naar het welbevinden van de kinderen en jongvolwassenen in Ten Dries. Uit de resultaten bleek dat de jongvolwassenen blij zijn dat ze zelf het uurrooster mogen opstellen en stages doen, en vinden dat ze veel bijleren. Ook appreciëren ze sterk dat ze activiteiten hebben buiten het gewone lesprogramma, zowel binnen- als buitenshuis. Klussen en stage lopen stonden in de top 10 van activiteiten in Ten Dries die jongvolwassenen blij maken.       

 

Stem hier de Toekomstwerking tot zorgverhaal van het jaar!

 

De publieksprijs zou niet enkel een mooie erkenning voor dit initiatief betekenen, maar ook een bedrag van 2.500 euro dat in de werking kan geïnvesteerd worden. We rekenen op je steun!

 

Het volledige dossier dat Ten Dries indiende voor dit “Zorgverhaal van het jaar” kan je hier nalezen.