De Ziekenhuismap van Ten Dries

 

Heel wat kinderen en adolescenten in Ten Dries moeten wel eens een medische ingreep ondergaan. Dit is een stresserende gebeurtenis voor hen en hun gezin, omdat ze niet goed weten wat hen te wachten staat. In Ten Dries worden ze bijzonder goed begeleid, van begin tot eind. Het kind wordt samen met zijn of haar omgeving voorbereid, op zijn of haar niveau. 

 

Elk kind dat op deze manier door Ten Dries wordt begeleid, krijgt een Ziekenhuismap. De map wordt op maat gemaakt, rekening houdend met de mogelijkheden en de beperkingen van het kind – zowel sociaal-emotioneel, motorisch, mentaal, communicatief als visueel. 

 

In de map kan het kind duidelijk zien wat hem of haar te wachten staat. Ook andere mensen uit de omgeving van het kind, zoals ouders, klasgenoten of ziekenhuispersoneel, maken gebruik van de map. Een gevolg hiervan is dat iedereen op dezelfde golflengte zit en dezelfde taal gebruikt in de communicatie met het kind.

 

De Ziekenhuismap zorgt voor een verhoogde aandacht voor de stem en de rechten van het kind. Door alle informatie op het niveau van het kind te formuleren is hij of zij veel meer betrokken, kan gerichte vragen stellen en krijgt meer inspraak.

 

Natuurlijk bestaat de omkadering die vanuit Ten Dries wordt gegeven uit veel meer dan enkel de map. Een interdisciplinair team werk nauw samen met het kind, de ouders, de privétherapeuten en het ziekenhuispersoneel,  van de eerste signalen van pijn tot en met de opvolging na het ontslag uit het ziekenhuis.

 

Stem hier de Ziekenhuismap tot zorgverhaal van het jaar!

 

De publieksprijs zou niet enkel een mooie erkenning voor dit initiatief betekenen, maar ook een bedrag van 2.500 euro dat in de werking kan geïnvesteerd worden. We rekenen op je steun!

 

Het volledige dossier dat Ten Dries indiende voor dit “Zorgverhaal van het jaar” kan je hier nalezen.